Sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is een ontmoeting tussen jou en een potentiële werkgever. Het doel ervan is om meer te weten te komen over elkaar: de werkgever wil meer te weten komen over jouw vaardigheden, ervaring en persoonlijkheid, terwijl jij meer te weten wilt komen over de baan en het bedrijf.

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

  1. Onderzoek doen: Leer meer over het bedrijf, de cultuur, de producten of diensten die ze aanbieden. Dit helpt je om vragen te stellen en laat zien dat je geïnteresseerd en gemotiveerd bent.
  2. Oefenen van veelgestelde vragen: Denk aan vragen die vaak tijdens sollicitatiegesprekken worden gesteld, zoals vragen over je ervaring, sterke punten, zwakke punten en waarom je geïnteresseerd bent in de baan.
  3. Kleding en presentatie: Kleed je passend voor de functie en zorg dat je er verzorgd uitziet. Dit geeft een goede eerste indruk.

Waar moet je op letten tijdens een sollicitatiegesprek?

  1. Luisteren en begrijpen: Luister goed naar de vragen die gesteld worden en geef duidelijke antwoorden. Als je iets niet begrijpt, vraag dan gerust om verduidelijking.
  2. Toon interesse: Stel vragen over de baan, het bedrijf en de cultuur. Dit toont aan dat je geïnteresseerd bent en initiatief neemt.
  3. Wees positief en beleefd: Toon een positieve houding en wees beleefd tegenover de interviewer(s).
  4. Benadruk je sterke punten: Geef voorbeelden van situaties waarin je je vaardigheden hebt gebruikt en hoe dit heeft bijgedragen aan eerdere werkervaring.
  5. Let op je lichaamstaal: Let op je houding, oogcontact en glimlach. Dit draagt bij aan een positieve indruk.

Door je goed voor te bereiden en op te letten tijdens het gesprek, kun je jezelf op een positieve manier presenteren en laten zien waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de baan.

Websites

Voorbeeld sollicitatiebrief